NOR-FISHING 2022:

LIVREDDER: – Jeg mistet min 19 år gamle bror i en ulykke for noen år siden. Å lage denne dressen for å bidra til å redde liv, har vært spesielt for meg, sier Torbjørn Johnsen hos Ahlsell til Kystmagasinet.

Ny arbeidsdrakt skal redde liv på havet

Ahlsell har utviklet en ny kjeledress til bruk på havet. Den skal kunne holde brukeren tørr og varm i opptil seks timer ved fall i havet.

Publisert Sist oppdatert

På årets Nor-Fishing-messe viste de frem nyvinningen, som de forteller har vakt stor interesse.

Over 200 har druknet

Det er leder for fiskeri og havbruk hos Ahlsell, Torbjørn Johnsen, som har utviklet drakten. Den ligner på en mellomting mellom en tørrdrakt og en vanlig kjeledress. Lett og fleksibel, er den designet for å være lett å arbeide i, samtidig som den holder brukeren tørr og varm.

– De siste 25 årene har over 200 mennesker druknet i Norge. Fiskeri og havbruk har den verste statistikken, og dette ønsker vi å gjøre noe med, forteller Johnsen.

Fall ender ofte med døden

I våre arktiske farvann er fall i havet fra båt eller merd ofte ensbetydende med døden.

– Når du havner i sjøen om vinteren, lever du ofte bare noen minutter. Det ønsket jeg å gjøre noe med. Dette er en vanlig arbeidsdress, og ikke noen overlevningsdrakt. Den puster og er behagelig, samtidig som den er hundre prosent vanntett. Dressen er godkjent for inntil seks timer i sjøen før brukeren blir bevisstløs. Med en vanlig arbeidsdress er denne tiden nede i 5-10 minutter.

Prisen vil ikke bli avskrekkende

Johnsen ønsker ikke å antyde noe om pris ennå, men understreker at den ikke vil bli avskrekkende.

– Dressen blir rimelig. Den er norsk produsert og sydd i Norge med Solas-godkjenning.

Interessen fra kunder har vært stor, forteller han.

– Det har vært ekstrem interesse, og utrolig moro å få vise den frem.

GODKJENT: Dressen fra Ahlsell er Solas-godkjent for å være i sjøen med i opptil seks timer uten å bli nedkjølt eller våt.

Mistet broren i ulykke

Johnsen har nemlig en personlig motivasjon for å finne opp en dress som kan redde liv.

– Jeg mistet min bror i en bilulykke for noen år siden. Han var 19 år gammel. Å lage denne dressen for å kunne bidra til å redde liv, har gjort det ekstra spesielt for meg, sier han og ser tankefull på produktet han har laget.