Det ligger for øyeblikket ni fartøyer, derav fire store fiskefartøy ved Orskov Yard. Foto Orskov Yard

Milepæl nådd for Orskov Yard

Verftets nye flytedokk ble satt i drift for ett år siden, og nå er nok en milepæl i utviklingen av verftets nordområde nådd. Et nytt rør- og maskinverksted ble offisielt innviet fredag ​​av kunder, ansatte og underleverandører, opplyser Orskov Yards i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

I området rundt den nye flytedokken er det bygget et nytt stort rør- og maskinverksted på 1600 m2. Det nye verkstedet er svært moderne, og det legger til rette for gode arbeidsforhold ved spesialisert inspeksjon av store propellanlegg, thrustere, ror og vinsjer, samt produksjon av rørsystemer.

Vi er stolte over å ha nådd nok en milepæl, sier administrerende direktør Lars Fischer ved Orskov Yard. Foto: Terje Engø

Det nye maskinverkstedet er utstyrt med fire traverskraner, som hver kan håndtere en vekt på opptil 40 tonn. Rørverkstedet er utstyrt med to kraner, hver med en løftekapasitet på seks tonn. Det finnes også flyttbare ventilasjonsanlegg plassert i sveisekabiner og arbeidsområder, og som kombinert med statisk ventilasjon sikrer et sunt arbeidsmiljø.

- Vi er veldig stolte over å ha nådd nok en milepæl i vår utviklingsstrategi for området, og dermed utviklingen av Orskov Yard. Med den nye flytedokken, og nå det nye verkstedet, har vi mulighet til å betjene enda flere kunder, og sørge for at de får en god totalopplevelse, hvor vi tar oss av hele skipet og de installerte systemene, sier administrerende direktør Lars Fischer ved Orskov Verft.

I maskinverkstedet er det spesielt fokus på service av propellanlegg og trustere. Foto Orskov Yards

I maskinverkstedet er det spesielt fokus på service av propellanlegg, med en grop spesielt designet for dette formålet. I den kan propellanlegg med propelldiameter inntil åtte meter betjenes.

Et større område av verkstedet vil være dedikert til fremdrift og posisjonering av thrustere. Dette er et område hvor Orskov Yard allerede er et av Nord-Europas ledende verft, og hvor verftet har en arbeidsstyrke som er opplært og høyt kvalifisert til å utføre dette arbeidet, sammen med noen av verdens ledende utstyrsprodusenter.

Det nye rør- og maskinverkstedet har et areal på 1600 kvadratmeter. Foto Orskov Yard

- Med våre tre ISO-sertifiseringer innen kvalitetsledelse, miljøledelse og arbeidsmiljø sikrer vi at prosedyrer og betingelser er på plass, slik at vitale deler av skipenes utstyr bringes tilbake til opprinnelig stand etter et verftsopphold på Orskov Yard, sier Konsernsjef Lars Fischer.

Dedikert område for rustfrie rør og PVC-rør

En del av det nye verkstedet er også utstyrt for produksjon av rør, blant annet for utskifting av eksisterende rørsystemer om bord på skip, samt produksjon av nye rør for ballastvannrenseanlegg (BWTS). Områdene i de eksisterende verkstedene blir nå designet for dedikert produksjon av rustfrie stål- og PVC-rør, som blant annet brukes mye på store fabrikktrålere.

Den store aktiviteten ved verftet viser at det nye verkstedet er berettiget. Det ligger i øyeblikket ni skip ved verftet. Blant disse er tre kanadiske trålere, en grønlandsk tråler, det norsk fiskefartøy «Nordsjøbas», to norske offshorefartøy, ett amerikansk ekspedisjonsskip og en dansk ferge. Dette sikrer full sysselsetting for verftets 200 ansatte. Inkludert underleverandører er det anslått at det er rundt 600 personer sysselsatt i verftsområdet.

Fokus på miljøvennlige løsninger

Verftet har stort fokus på å tilby kundene miljøvennlige løsninger, som silikonmaling av undervannsskrog for å redusere drivstofforbruket, bruk av verftets mobile og stasjonære landstrømsystemer og energioptimalisering av eksisterende skipssystemer. Det jobbes også med å redusere verftets CO2-utslipp. Derfor er nybygget utstyrt med elektrisk varmepumpeanlegg i stedet for oppvarming med naturgass.