Isafold, Hirtshals yard. Dette er "Isafold" som nå er blitt norske "Ola Ryggefjord"

Ola Ryggefjord kostet over hundre millioner

Rederiet Norderveg AS har kjøpt danske «Isafold» og gitt fartøyet navet «Ola Ryggefjord». Rederiet i Hirtshals fikk før nyttår overlevert et nybygg til erstatning for fartøyet som i dag ble strøket i dansk skipsregister og ført inn i det norske skipsregisteret Nor.

Publisert Sist oppdatert

Norderveg AS kjøpte i fjor «Frantsen Junior» med kvoter for flere hundre millioner kroner. Kystmagasinet skrev da at det var grunn til å tro at det da 57 år gamle fartøyet ville bli skiftet ut. Det fisket i fjor som «Slottstein», men har i år ikke fisket sine kvoter. Nylig ble det flyttet over til rederiet Regina Fisk AS.

Kvoter og båter for flere hundre millioner

Både Regina Fisk AS og Norderveg AS er en del av Olsen Gruppen AS i Austevoll. Da Olsengruppen kjøpte «Slottstein» med kvoter, ble det gjort ved å kjøpe rederiet Regina Fisk AS som eide fartøyet. Prisen er ikke offentliggjort, men antas å være på flere hundre millioner.

"Slottstein" har ikke levert fangst i år og blir nok solgt eller hugget.

Etter det Kystmagasinet forstår flyttes kvoter fra «Slottstein» til "Norderveg" og kvoter fra "Norderveg" til «Ole Ryggefjord»,. Det er ikke kjent hva rederiet har betalt for «Isafold». Fartøyet lå i desember til salgs for 110 millioner danske kroner (Cirka 165 millioner norske kroner) hos skipsmegleren Atlantic Shipping A/S i København. For litt tid tilbake ble prisen satt ned til 90 millioner danske kroner (Cirka 135 millioner norske kroner). Austevollrederiet har antakelig betalt ganske nært dette beløpet. Det er Atlantic Shipping A/S som har meglet salget.

Godt utstyrt pelagisk fartøy

«Ex.Isafold», nå «Ole Ryggefjord» er en kombinert pelagisk tråler og ringnotbåt levert av Karstensen Skibsværft A/S i Hirtshals i 2006. Største lengde er 76,25 meter og bredden 14,40 meter. Det er utstyrt med en hovedmotor type Bergen Diesel B32:40L9 som yter 6120 hestekrefter. Den er koblet til en CP-propell med diamter 3600 millimeter, montert i propelldyse.

«Ole Rygerfjord har 11 RSW-tanker med kapasitet på 2300 kubikkmeter. Kjøling sørger to RSW-anlegg hver med ytelse på 1.000.000 kcal/time for. RSW-anlegget som bruker ammoniakk R717 som kjølemiddel er levert av Sabroe.

På dekk er det vinsjer, tromler og netthaler levert av Brattvåg, og det er to notbinger på henholdsvis 160 og 135 kubikkmeter.

«Slottstein» hugges eller selges

Selv om fartøyet straks er 17 år gammelt, er det et godt vedlikeholdt fartøy som bare har hatt en eier siden de ble levert. Hva som skal skje med «Slottstein» er ikke kjent. Den må enten selges ut av landet, mest sannsynlig til Afrika, eller hugges. Ett alternativ er ombygging til transport av ensilasje. «Slottstein» er så gammel at fartøyet har liten verdi, og vil neppe bli brukt i fiske i Norge. Det har heller ikke rapportert fangst i 2023.

Artikkelen ble oppdatert 13:07, 16.03.2003