NYBYGG: Ifølge den nye kontrakten skal Hydroniq Coolers levere selskapets «Rack» sjøvannskjøler til hekktråleren fra Vard.

Vard bestiller skrogintegrert kjølesystem til ny tråler

Vard har tildelt en kontrakt til Hydroniq Coolers for leveranse av et sjøvannskjølingssystem til en ny tråler som verftsgruppen designer og bygger for det norske fiskeriselskapet Nergård Havfiske.

Publisert Sist oppdatert

Det nye fartøyet, nybygg 930 fra VARD, vil bli den tredje avanserte tråleren som er designet og bygd for Nergård Havfiske på mindre enn fire år. Hydroniq Coolers har også levert det marine kjølesystemet til de to foregående fartøyene, skriver Hydroniq Coolers i en pressemelding.

Integrert i skroget

Ifølge den nye kontrakten skal Hydroniq Coolers levere selskapets «Rack» sjøvannskjøler til hekktråleren. Denne typen sjøvannskjøler er integrert i skroget under fartøyets hovedmaskinrom. Der reduserer systemet temperaturen til skipets motor og andre støttesystemer ved hjelp av sjøvann slik man unngår overoppheting av motoren og andre kritiske systemer, men uten å oppta verdifull plass i maskinrommet.

«Rack»-systemet er utformet for å øke tiden mellom hver rengjøring og redusere tidsbruken når rengjøring er nødvendig. Skipet trenger ikke dokkes for vedlikehold og rengjøring ettersom kjølerne kan trekkes ut fra under maskinrommet selv når man er til sjøs.

– Vårt skrogintegrerte marine sjøvannskjølingssystem er en plass- og energieffektiv løsning som VARD, Nergård Havfiske og mannskapet er godt kjent med, sier Magnar Kvalheim, salgssjef hos Hydroniq Coolers.

Velprøvet skipsdesign

Hekktråleren er av VARD 8 02 design, utviklet av Vard Design, og vil bli 80,4 meter lang og 16,7 meter bred. Fartøysdesignet er et velprøvd design som VARD kontinuerlig har videreutviklet for å innfri de seneste kravene til forvaltning av fiskehelse, effektivitet og miljøvennlig drift. Med høyt fokus på fangstkvalitet, mannskapssikkerhet og bærekraftig drift er fartøyet utstyrt med den mest effektive teknologien for å bringe fangsten til land med minimalt miljøfotavtrykk.

Skipet har blitt utviklet av VARD i nært samarbeid med kunden Nergård Havfiske. Selskapene har hatt et felles mål om å utvikle en avansert tråler med all den nyeste tilgjengelige teknologien om bord.

– Vår Rack sjøvannskjøler er svært energieffektiv og har lave vedlikeholdskrav, noe som betyr at vi kan holde utslipp til luft og driftskostnader så lave som mulig. Vi tror dette er en god match for teknologi- og miljøprofilen til den nye tråleren, legger Magnar Kvalheim til.

Skal produseres i Langevåg

Hydroniq Coolers skal produsere og sammenstille utstyret ved selskapets hovedkvarter på Langevåg utenfor Ålesund og levere det til VARD Brattvaag i 2023.

¤ Hydroniq Coolers er eid av det norske investeringsselskapet SMV Invest AS. Selskapsnavnet «Hydroniq» henspiller på temperaturregulering gjennom anvendelse av væske.