Garnbåten «Nesholmen» skal rigges for snøkrabbe

27,4 meter lange «Nesholmen» har blitt innvilget tillatelse til å fiske snøkrabbe. Fra før har eier av fartøyet, rederiet Fruholmen Seafood AS i Tromsø, 25,3 meter lange Fruholmen, som også har snøkrabbetillatelse.

Publisert Sist oppdatert

Søknad om få dispensasjon fra forbudet mot å fiske etter snøkrabbe ble levert 27. desember. «Nesholmen» er ikke den minste båten som er innvilget tillatelse til å fiske snøkrabbe. Men når det i søknaden er opplyst at det skal fiskes med hele 2550 teiner, er det lov å undre seg over hvordan det er mulig å få plass til så mange teiner på denne båten.

I søknaden gir eier av Fruholmen Seafood AS, Rune Blaschek en god beskrivelse av hvordan det er tenkt å bruke båten i fisket, og det er lagt ved tegninger av hvordan den skal rigges for fisket:

"Nesholmen" har ligget i opplag i Thyborøn i flere år. Dette bildet er fra september i fjor. Foto Terje Engø

- Kort forklaring på hvordan snøkrabbefiske tenkes gjennomført med «Nesholmen»:

- Vi vil få med oss 2550 teiner med tauverk. Tauene hales i binger på hekken under fiske. Hydraulisk teinehaler fremme på shelterdekket samkjøres med haler som drar tauene akter i bingene. Det vil bli brukt samme haleutstyr som flere av de andre båtene som ligger på snøkrabbefiske har bukt i årevis. «Nesholmen» har isklasse på skroget, som gjør den i stand til å operere i spredt drivis.

- Krabbene vil bli oppbevart levende i tanker i nedkjølt sirkulerende vann, og så levert levende til mottak på land. Agn blir lagret i eget fryserom på 30 kubikkmeter, skriver Blaschek.

Artikkel fortsetter nedenfor tegning:

«Nesholmen» har i ifølge AIS informasjon, ligget i Thyborøn siden 5. februar i 2021. Den har også vært slettet fra merkeregisteret siden november 2018, inntil fartøyet 27. desember gjen ble tildelt fiskerimerke. Fartøyet har også ligget til salgs hos skipsmegler, men uten å bli solgt.

Klargjøres for fiske

Eier av «Nesholmen» har nå lastet fartøyet godt med kvoter. I tillegg til snøkrabbekvoten har «Nesholm» i år kvoter på 418 tonn torsk, 257 tonn sei og 1476 tonn hyse.

«Nesholmen» ble bygget ved Moen Slip AS i Kolvereid i 1989. Fartøyet het da «Synsrand», før båten ble solgt i 2008 og ny eier, Nessjøen AS i Båly på Lindesnes, ga fartøyet navnet «Nesholmen». Rune Blaschek kjøpte «Nesholmen» i januar 2009 og flyttet så fartøyet over i selskapet Fruholmen Seafood i midten av desember samme år.

For et relativt lite fartøy som «Nesholmen» kan det høres mye ut at den skal lastes med hele 2550 teiner. Men snøkrabbeteinene er formet slik at de tres over hverandre, og de tar da lite plass. Ved søknaden om tillatelse til å fiske snøkrabbe fulgte det tegninger som viste hvor og hvordan teinene ville bli oppbevart om bord.