Marint avfall

OPPFISKET avfall gjort i 2017 og levert ved ett av avfallsmottakene.

Departementet vurderer å avvikle Fishing for Litter

Klima- og miljødepartementet vurderer å avvikle ordningen med Fishing for Litter.

Klima- og miljødepartement har opplyste tidligere til Kystmagasinet at de nå vurderer å avvikle ordningen med Fishing for Litter.

Nytt avfallsdirektiv

Departementet har Miljødirektoratets forslag om å gjennomføre skipsavfallsdirektivet oppe til vurdering. Direktivet legger blant annet opp til innføring av generelt avfallsgebyr i stedet for dagens gratis ordning.

Et generelt gebyr er ment å skulle ivareta formålet med Fishing for Litter på en god måte. I påvente av innføring av det nye norske regelverket er ordningen med Fishing for Litter videreført også i 2023.

Omfatter 11 havner

Dagens prøveordning omfatter 11 havner, der fiskebåter som deltar kan levere oppfisket avfall vederlagsfritt i disse havnene. I andre havner må fiskebåtene i utgangspunktet betale for oppfisket avfall ved levering. Det er ikke alltid det er tilrettelagt for mottak av slikt avfall i disse havnene.

Krever generelt gebyr

Det nye skipsavfallsdirektivet, som skal gjennomføres i Norge, krever at et generelt avfallsgebyr skal innføres for fiskebåter. Departementet opplyser at med et generelt avfallsgebyr som også omfatter oppfisket avfall, vil kostnadene spres på alle fiskebåter som bruker norske havner og ikke belaster den enkelte fiskebåt.