LANGT VERKSTEDSOPPHOLD. "Enterprise" har snart ligget ett år ved Hirtshals Yard. I desember ble den tatt opp i dokk for å få reparert skadene på skroget.

45-meter lange «Enterprise» vil fiske taskekrabbe og dypvannskrabbe

Snøkrabbebåten «Enterprise» som i fjor fikk store skader på skroget og vanninntrengning da den fisket etter snøkrabbe i iskanten, ligger fortsatt ved Hirtshals Yard. Kystmagasinet hadde en artikkel om fartøyet i november. Nå er det spennende planer for fartøyet.

Publisert Sist oppdatert

Planen er fortsatt at «Enterprise», som snart har ligget ved verftet i ett år, skal fiske snøkrabbe. Men de har også andre spennende planer for drift av fartøyet.

Det manglet torsdag kveld 167 tonn på at halve snøkrabbekvoten var fisket. Med halve snøkrabbekvoten fisket to måneder inn i året, begynner det å haste for «Enterprise» som i fjor fisket 48 tonn.

– Vi skal seile nord for å delta i innspurten av snøkrabbefisket, sier styreleder Ivar Taranger i Enterprise Seafood AS i en kort melding.

Taskekrabbe og dyphavskrabbe

ENTERPRISE: Planen er å få delta i innspurten i snøkrabbefisket, for deretter å fiske taskekrabbe og dyphavskrabbe.

Taranger sendte 6. januar en henvendelse til Fiskeridirektoratet hvor han spør: – Håper dere kan hjelpe meg litt. Har vi lov til å fiske taskekrabbe innenfor grunnlinjen? Vi tenker å fiske taskekrabbe etter at sesongen for snøkrabbe er over, skriver Taranger og spør videre:

­– Må vi ha en lisens for å prøve å fiske etter Rød Dyphavskrabbe i norsk sone? Her vil vi prøve langs kanten fra Møre til Lofoten på et dyp fra 200 meter og ned til 1500 meter.

Taraldsen ønsker ikke å fortelle mer om verken taskekrabbe eller dypvannskrabbe. Hans svarer kort: – Bedriftshemmeligheter deler vi ikke.

Forvirrende fra direktoratet

Direktoratet har svart at han kan finne all informasjon som de trenger for å fiske etter krabbe i norske farvann på «Regler for krabbefiske» på direktoratets nettside. Om dette svaret var til hjelp vites ikke. Nettsiden inneholder ingen informasjon eller link til informasjon om dyphavskrabbe, og sier heller ingenting om lengdebegrensninger i krabbefisket. Det meste av innholdet handler om fritidsfiske etter krabbe.

Blir i tilfelle største norske taskekrabbebåt

«Enterprise» har en største lengde på 44,95 meter, og vil om den begynner å fiske taskekrabbe bli den største norske båten i dette fisket. Rederiet søkte tidligere om å få flytte to rettigheter til torsk sør til fartøyet «Kongsvard». Dette ble i ettertid redusert til en rettighet, slik at «Enterprise» fortsatt har rettighet til å fiske torsk sør for 62 grader. Rettigheten gir i år en kvote på 14,4 tonn torsk. «Enterprise» har også tillatelsene avgrenset Nordsjøtrål og Kystreketrål sør. Men båten som var en tråler, er ombygget til teinebåt.

Første teinebåt som fisker dyphavskrabbe

RØD DYPHAVSKRABBE: Dette er et sjeldent stort eksemplar av dyphavskrabben.

Rød Dyphavskrabbe (Chaceon affinis) som de ønsker å drive forsøksfiske etter, er en krabbeart som lever på dypt vann. Krabben som lever på dyp fra 200 til 2000 meter i Nord-Atlanteren og det sydøstlige Stillehavet kan ha et skall med bredde på 25 centimeter og en vekt på opptil to kilo. De største krabbene lever normalt dypere enn de minste. De fleste krabbene som fiskes har en vekt under en kilo og en bredde på skallet på 18 centimeter. Det er ikke usannsynlig at disse vil kunne fiskes med snøkrabbeteiner.

Det meste som fiskes av dypvannskrabbe er bifangst ved fiske med garn, noen ganger line, på dypt vann ved Azorene, Madeira og Kanariøyene. Det tas også dyphavskrabbe i garn på dypt vann på vestsiden av de britiske øyer og Færøyene, og langs Reykjanesryggen.