GODT SKODD: Kystvakten utfører viktige samfunnoppgaver og en moderne flåte er avgjørende for dens gjennomføringsevner. Nå er de på det nærmeste fullt utstyrt med droner på alle fartøy, melder Forsvarets Forum.
GODT SKODD: Kystvakten utfører viktige samfunnoppgaver og en moderne flåte er avgjørende for dens gjennomføringsevner. Nå er de på det nærmeste fullt utstyrt med droner på alle fartøy, melder Forsvarets Forum.

Snart har Kystvakten droneberedskap på samtlige fartøy

– Vi har dessuten 50 dronepiloter klare til å bemanne dronene, sier flaggkommandør og sjef Kystvakten, Oliver Berdal. Han vil derimot ikke opplyse hvor mange droner de har, eller hva de vil gjøre dersom de påtreffer fremmede droner.

Publisert Sist oppdatert

I den senere tid har det vært en rekke hendelser i Norge med uønskede droner, blant annet ved marinebasen Haakonsvern. Nå melder Kystvakten at de har kapasiteten til å både oppdage og bekjempe slike droner dersom situasjonen skulle oppstå.

Kommer i tillegg til politiets kapasitet

Den 20. oktober sa justisminister Emilie Enger Mehl at antidroneprosjektet er overført til Oslo politidistrikt og Beredskapssenteret for å kunne etablere en permanent antidrone-enhet i politiet. Men hva med antidrone-kapasiteten til militære fartøy?

Forsvarets forum møtte nylig Oliver Berdal, sjef Kystvakten, om bord på KV Sortland, som var på en et sjeldent besøk i hovedstaden.

– KV Sortland patruljerer til vanlig i Nordsjøen og har hjemmebase på Haakonsvern. Hun tilbringer mesteparten av tiden sin på patrulje i norsk økonomisk sone, primært Nordsjøen og Skagerak, sier Berdal.

– Har over 50 dronepiloter

Berdal ønsker ikke å oppgi nøyaktig antall droner Kystvakten har, blant annet fordi de er midt i en innfasingsperiode med nye droner.

– Vi har operert flere ulike droner og har dessuten utfaset bruken av andre typer. Men vi har operert droner i flere år og har over 50 dronepiloter. Vi vil snart ha droner på alle fartøyene våre.

– Hvis det dukker opp en uønsket mistenkelig drone, finnes det en måte å håndtere den på for eksempel i form av jamming?

– Det finnes absolutt måter å håndtere det på. Vi har et stort fokus på droner både i Nordsjøen og langs kysten. Forsvaret har kapasiteter, men av naturlige årsaker ønsker jeg ikke å gå inn på deteksjonskapasitet, eller våre muligheter for å gjøre noe med uønskede droner, avslutter Berdal til Forsvarets Forum.