MARIN FORSØPLING er et betydelig problem i Barentshavet.

Mest forsøpling fra fiskeri og skipsfart

Forsøpling og mikroplast finnes i hele Barentshavsområdet. De største sjøbaserte kildene er anslått å være fiskeri og skipsfart.

Det viser en ny rapport utarbeidet og publisert av Havforskningsinstituttet, Norsk Polarinstitutt og Miljødirektoratet. Sammen har de gjennomgått eksiterende kunnskap om marin forsøpling og mikroplast i og rundt Barentshavet.

- Kunnskapen vi nå har samlet viser at vi er nødt til å være føre var og sette inn tiltak som sikrer at Barentshavet har god miljøstatus også i framtiden, sier Kjersti Gram Andersen, fungerende avdelingsdirektør i Miljødirektoratet i en artikkel som nylig ble publisert på Havforskningsinstituttets nettside.

Rapporten viser at forsøplingen stammer fra en lang rekke lokale, regionale og globale kilder, og mye tyder på at omfanget øker.

Fiskeri og skipsfart er anslått å være de største sjøbaserte kildene kommer det fram i rapporten, mens avfall og avløpsvann er de største landbaserte kildene. Marin forsøpling langs strendene på Svalbard og i Finnmark kommer i hovedsak fra fiskeriene, og tap av utstyr under fiske, avkapp og taubiter er forsøpling som går igjen i flere kartlegginger som er gjort de siste årene.

- Havstrømmer, havis som beveger seg, luft, elver og forskjellige levende organismer transporterer marint søppel og mikroplast til Barentshavet. Vi vet også at virvelløse dyr og bakterier fester seg på marint søppel og flyter over lengre distanser. På den måten bidrar forsøpling også til spredning av potensielt fremmede arter til området, forteller havforsker Bjørn Einar Grøsvik fra Havforskningsinstituttet.

Les hele artikkelen her.