ÅRETS SILDEELSKER: Alex Rosèn (midten) ble kåret til "Årets sildeelsker". Her flankert av Mariann Frantsen (tv) fra Pelagisk forening og Trym Eidem Gundersen fra Norges Sjømatråd.

Alex Rosèn kåret til "Årets sildeelsker"

Alex Rosèn (56) ble nylig kåret til "Årets sildeelsker" under tidenes første Sildegilde på ærverdige Gamle Raadhus i Oslo.

Den velkjente komikeren og programlederen var konferansier på arrangementet, som var i regi av Norges sjømatråd og Pelagisk Forening. Han hadde ingen anelse om at utmerkelsen gjaldt ham da TV-kokk Christer Rødseth leste opp juryens begrunnelse.

 Det skriver Norges Sjømatråd i en pressemelding. Arrangementet fant sted sist onsdag.

 Naturlig å fremme sild

 - Dette er fantastisk og ærefullt. Da jeg hørte de fine ordene om prisvinneren, var jeg veldig spent, for det måtte jo være en fantastisk person, og så var det jo meg, sier Alex Rosén og åpner latterdøren på fullt gap.

HEDRET: Alex Rosèn ble hedret som årets sildeelsker.

 Han fremhever at det i årenes løp har vært naturlig for ham å fremme sild.

- Som komiker er det viktig å ha noe innhold som ikke bare er tull og fjas, og da passer sild meg ypperlig. Dette er bærekraftig mat med et lavt klimaavtrykk. Det er godt for kloden å spise sild, og det vil jeg gjerne være med og formidle, spesielt til den yngre generasjonen, forklarer Rosén.

 Hyllet Rosèn

 Prisen ble delt ut av Sjømatrådets Norden-direktør Trym Eidem Gundersen, som fra scenen hyllet Alex Roséns engasjement for silden.

 - Sjeldent har en slik pris hatt en mer verdig mottager. Alex Rosén er en sann venn av silden, noe han er svært dyktig til å formidle. Det er slike ambassadører vi trenger flere av for å få sild tilbake som en naturlig del av det norske kostholdet, sier Gundersen.

 Begrunnelse fra juryen

 I sin begrunnelse skriver juryen blant annet følgende:

«Årets sildeelsker har gjennom mange år vist et ektefølt engasjement for sild. Vedkommendes evne til å fremsnakke «Havets sølv» som mat er rett og slett enestående. Ved hjelp av sitt vinnende vesen har prisvinneren bidratt til å gi silden et løft og vise at den er så mye mer enn traust hverdagsmat».

Bør spise mer sild

ÅPNET: Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) åpnet Sildegilde.

Rundt 70 inviterte gjester fra media, politikk, næringsliv og gastronomi var til stede under arrangementet, som ble avholdt sist onsdag. Og det var fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) som fikk æren av å åpne tidenes første Sildegilde.

- Vi bør spise mer sild. Ingen fisk er så proppfull av sunne og viktige næringsstoffer enn nettopp silden. Den inneholder alt vi trenger og er i tillegg klimavennlig. Det er rett og slett det beste valget vi kan ta, sa hun i sin åpningstale.

Gi silden et løft

Menyen, som var komponert av den kjente kokken Jørn Lie, bestod selvfølgelig av ulike retter av sild.

SILDA - mer enn bare "havets sølv".

En gang i tiden ble den kalt «Havets sølv», men i Norge er den med årene blitt den glemte fisken.

- Gjennom et arrangement som Sildegilde ønsker vi å gi silden et løft som den sårt trenger. Da er det ekstra gledelig å se den gode responsen fra våre gjester, sa daglig leder i Pelagisk forening, Mariann Frantsen.