«Dupuy de Lôme» i Bergen havn
«Dupuy de Lôme» i Bergen havn

Sofistikert spionskip på besøk i Bergen havn: – Vi er godt kjent med fartøyet

Det som omtales som Frankrikes mest sofistikerte spionskip, «Dupuy de Lôme», ligger mandag i Bergen havn.

Publisert Sist oppdatert

Det 101,75 meter lange og 15,85 meter brede fartøyet ligger med AIS avslått ytterst i havnen.

Skipet ble satt i tjeneste i 2006 og er designet for innsamling av signaler og kommunikasjon utenfor fiendens linjer.

Hva konkret som gjør at skipet er i Bergen sier Forsvarets Operative Hovedkvarter lite om.

- Vi er godt kjent med fartøyet, og har god kontroll på all aktivitet i våre nærområder, sier talsperson Marius Vågenes Villanger til Skipsrevyen.

- Generelt kan jeg si at det er i vår og i alliertes interesse å operere i våre nærområder. NATO er hjørnesteinen i Forsvaret av Norge, så at våre allierte kjenner til muligheter og utfordringer ved å operere i våre nærområder er viktig for vår kollektive sikkerhet i Norge og NATO, legger han til.

Ikke unormalt

Fartøyet er aktivt 350 dager i året, hvorav 240 dager kan tilbringes til sjøs. Hvert skift består av 33 sjøfolk i tillegg til 33 teknikere. Det kan også ta om bord ytterligere 38 spesialister, avhengig av oppdraget det skal løse.

- Det er ikke unormalt at norske havner brukes av våre allierte til for eksempel etterforsyninger, administrative gjøremål og logistikk, sier Villanger.

Fartøyet er oppkalt etter den franske ingeniøren og skipsdesigneren Henri Dupuy de Lôme (1816 – 1885). Han designet det første dampdrevne krigsskipet, «Napoléon», i 1850. Det er for øvrig det tredje skipet i den franske marinens historie som har hatt det samme navnet.

Skipet var senest i juli i år også i Bergen.