FORNØYD: Sjef Svein Tore Pettersen for 330-skvadronen er svært fornøyd med at de nå er nesten ferdige med å fase inn SAR queen som nytt redningshelikopter.

Nå skal Sea King pensjoneres for godt

– I løpet av året skal SAR Queen være fullt operativt over hele landet. Allerede er 13 av 16 helikoptre på plass, opplyser skvadronssjef Svein Tore Pettersen på 330-skvadronen.

Publisert Sist oppdatert

I 50 år har redningshelikopteret Sea King stått klar i beredskap for å redde mennesker over hele landet. Nå er utfasingen av helikopteret snart komplett, forteller Svein Tore Pettersen (bildet) som selv har 5800 timer i Sea King som helikopterpilot.

Arbeidshesten går over i pensjon

Sea King har vært alfa og omega i redningsberedskapen i Norge siden 1973. Rundt 47 000 ganger har helikopteret lettet i denne perioden, melder forsvaret i en statusomtale.

Nå er det bare fem operative Sea King helikoptre igjen, på Rygge flystasjon, før SAR Queen har tatt over hele driften av 130 luftving, tidligere kalt Redningshelikoptertjenesten (RHT).

Pettersen mener Sea King har vært helt unik og en suksesshistorie i redningssammenheng.

– Særlig for befolkningen langs kysten har Sea King vært alfa og omega. Den er tryggheten for de som ferdes på sjøen og den er tryggheten for de som bor steder det er vanskelig å komme til med andre midler. Der er Sea King helt vesentlig.

NY REDDENDE ENGEL: SAR queen er det nye redningshelikopteret i Norge. I løpet av året vil Sea King forsvinne helt ut.

– SAR Queen innfrir

På forhånd var det høye forventninger knyttet til det topp moderne redningshelikopteret. Bedre sensorkapasitet, avisningssystemer og hastighet er blant faktorene som gjør SAR Queen til en stor oppgradering fra Sea King.

– Vi hadde høye forventninger, og SAR Queen har møtt dem. I tillegg vet vi at det er potensiale til å utnytte kapasiteten i maskinen enda mer, som vi skal videreutvikle når hele skvadronen er gjennom innfasingen, forteller Pettersen.

– Allerede nå utføres oppdragene raskere. Vi flyr oppdragene på en helt annen måte enn tidligere, og for de som bruker SAR Queen oppleves tjenesten som mindre belastende. Effekten av SAR Queen merker vi allerede.

13 av 16 helikoptre på plass

Per nå har 13 av de 16 planlagte SAR Queen-helikoptrene ankommet, og brukes både til beredskap og utdanning. Planen er at alle skal være i drift i løpet av året, og hele skvadronen skal være over på det nye systemet.

– Nå skal vi ta med oss de gode erfaringene fra Sea King inn i driften av SAR Queen, og utvikle tjenesten enda bedre. Det er målet nå, konkluderer Pettersen.