LITEN OG EKSKLUSIV: Langfingerkrepsen, eller knipsere som de kalles i Lyngdal, er en eksklusiv, men lite utnyttet ressurs.

Selges for tusen kroner kiloen

Den best betalte fangsten i Norge er normalt leppefisk og hummer. Men nå har en annen art oppnådd nesten tusen kroner per kilo.

Publisert Sist oppdatert

Fire kilo langfingerkreps dukket i januar i år opp i omsetningsoversikten til fiskesalgslaget Fiskehav i Kristiansand.

MYE SPENNENDE: Fiskebutikken Sjø Fisk og Skalldyr tilbyr flere delikatesser som er langt fra vanlige i norske fiskebutikker, - som for eksempel trollkrabbe. (Foto: Sjø Fisk og Skalldyr)

Dette er et krepsdyr som ofte blir tatt som bifangst i sjøkrepsteiner om disse havner på områder med småsteinet bunn. Mange fiskere ser på dem som agntjuver, og et tegn på at teinene står på feil bunn. Krepsene er små, og det har tidligere ikke vært noe marked for disse.

Langfingerkrepsen som ble omsatt ble ført i omsetningsoversikten til Fiskehav, ble omsatt til 997 kroner per kilo. Denne prisen gjenspeiler neppe en bærekraftig pris om store kvantum ble levert. Men kjøperen er fiskebutikken Sjø, Fisk og Skalldyr AS i Lyngdal. De har en eksklusiv kunde som vil ha krepsen.

– Vi har solgt langfingerkreps, eller knipsere som de kalles her, i ganske lang tid. Vi har restauranten Under på Lindesnes som kjøper. De bruker vanligvis en kreps per gjest, forteller Arnold Egeli ved Sjø Fisk og Skalldyr AS til Kystmagasinet.

Ni arter i norske farvann

Langfingerkreps og trollhummer hører til samme familie, og det er ni forskjellige arter i norske farvann. Et par av disse blir normalt inntil sju centimeter lange. Selve halen utgjør bare snaut halvparten av lengden, så mengden kjøtt er liten. For restauranter burde krepsen være interessant både som forrett og til bruk som garnityr.

– Vi holder krepsen levende og leverer til Under to ganger i uken, sier Arnold. Fiskebutikken til Sjø Fisk og Skalldyr AS har også mange andre spesialiteter. Om kort tid er det tilgang på trollkrabbe. Og får de inn piggvar eller kveite i rett størrelse tørrmodnes denne i 12 til 15 dager. Dette gir en annen smaksopplevelse.

Selger mye spennende

UNDER VANNET: Den eksklusive restauranten Under på Lindesnes, serverer mye spennende lokal sjømat. Ikke uten grunn er den beæret med en Michelinstjerne.

Deler av året tar butikken også imot dansk taskekrabbe. Mens den lokale krabben ofte har lite mat, er krabben fra Danmark stort sett mye bedre. Det er flere årsaker til det, blant annet at lite krabbefiske i Danmark gjør at det er mer stor krabbe.

Restauranten Under på Lindesnes er erklært som verdens største restaurant under vann. Den danske kokken Nicolai Ellitsgaard som står for menyen, baserer denne på råvarer fra naturen i Lindesnes. Det betyr at gjestene blir servert sjømat i alle slags varianter, men også lokale fugler, villsau, sopp og bær. Og som sagt langfingerkreps.