SKREIMERKE: Overgang til nytt skrei-merke ga noen utfordringer i starten av sesongen, men det gikk seg raskt til.

Skreien holdt et virkelig bra nivå

Råfisklagets Skreipatrulje kan avsløre at kvaliteten på skreien holdt et virkelig bra nivå under årets vintersesong.

Tall fra Norges Sjømatråd viser at det aldri tidligere har blitt eksportert mer kvalitetsmerket Skrei.

Spørsmålet er om fisken holder sin eksepsjonelle kvalitet frem til kundene. Råfisklagets Skreipatrulje er de som utfører den strenge produktkontrollen, og kan avsløre at kvaliteten på fisken har hatt en oppadgående trend de siste årene og holdt et virkelig bra nivå i vintersesongen.

Nytt skrei-merke ga utfordring

Det skriver Råfisklaget i en sak på deres nettside. Overgangen til nytt skrei-merke har derimot skapt litt utfordring i år ved merking av fisk og esker, ettersom flere produsenter har brukt gammelt merke i begynnelsen av sesongen. Dette ble raskt ryddet opp i ifølge Skreipatruljens Jan-Erik Jensen.

Plassering av taggen i selve fisken opptok han mest. Taggen skal plasseres midt i ryggen mellom tjukkfisk-filetene, eller i ryggfinnen. Når den skytes inn i selve tjukkfisken ødelegger man den mest dyrebare produktet av fisken.

Oppfriskning foran sesongen

Ifølge Jensen kan dette skyldes mangel på opplæring, og oppfordrer samtidig alle produsenter til å ta en oppfriskning med sine fagarbeidere før neste sesong starter i januar 2025.

Skreipatruljen gjennomførte 102 kontroller og kontrollerte i alt 306 esker kvalitetsmerket Skrei. Av disse var tre esker filet. Det ble gitt to advarsler og tre suspensjoner til godkjente produsenter.