– Uten en tydelig ordning risikerer vi at problemet eskalerer, sier Fiskarlaget.

Krever tiltak mot vrakbåter

Advarer om en kostbar voksende miljøtrussel langs kysten.

Publisert

Flere kommuner og organisasjoner – inkludert Norges Fiskarlag – krever nå at myndighetene innfører et obligatorisk register for fritidsbåter og en fungerende returordning. De advarer om at vrakbåter langs kysten utgjør en alvorlig miljøtrussel og et kostbart offentlig ansvar.

Vrakbåter er en økende miljøutfordring langs hele norskekysten, skriver Norges Fiskarlag i en sak på sine nettsider. De representerer både en kilde til mikroplast og miljøgifter, og et stadig voksende opprydningsproblem. Nå advarer flere aktører mot konsekvensene dersom det ikke raskt kommer på plass effektive tiltak.

– Vi ser allerede et betydelig antall vrakbåter på avveie. Uten en tydelig ordning risikerer vi at problemet eskalerer, sier Fiskarlaget, som peker på at det finnes rundt én million fritidsbåter i Norge.

I et brev til myndighetene understrekes det at båter uten kjent eier ofte blir et offentlig ansvar – både juridisk og økonomisk. En båt som har sunket, kan koste opptil ti ganger mer å fjerne enn en som fortsatt flyter.

To hovedårsaker til vrakproblemene:

  • Kostnader: For fritidsbåter under 50 fot utbetales det i dag kun 1000 kroner i vrakpant. Mindre båter under 15 fot kan leveres til vanlige avfallsmottak, men for større båter – særlig de med innenbordsmotor – er det få mottak og ofte høye transportkostnader. I tillegg må eier dekke behandlingskostnadene selv.

  • Manglende eierspor: Det er eier som har ansvaret for båten, men når denne ikke kan identifiseres, blir det både kostbart og juridisk krevende for det offentlige å rydde opp. Mange båter blir derfor liggende til de synker – enten på grunn av vær og is, eller fordi eier velger å senke dem for å unngå ansvar.

Fiskarlaget foreslår et obligatorisk nasjonalt fritidsbåtregister kombinert med en retur- og vrakpantordning – etter modell fra bilbransjen. Når eierskap er dokumentert, reduseres risikoen for at båter etterlates i naturen. Samtidig blir det lettere å håndheve ansvar og gjennomføre opprydning.

– En slik løsning vil både styrke miljøet og gjøre det enklere å sikre at båter blir levert til godkjente mottak i stedet for å ende som miljøproblemer, heter det i brevet.

Les hele brevet her.