VINNERE: F.v. Jon Ragnvald Sporsheim, søsteren Hanne Cecilie Sporsheim og hennes mann Øyvind Try Leiner hos familiebedriften Juviksild.

Sild til topps i Norges største lokalmatpris

Juviksild mottar 300 000 kroner som vinner i matvarekjeden Menys Matskattstipend. – Sild er sunt, godt og klimavennlig. I flere europeiske land er fisken en delikatesse, mens vi i Norge knapt spiser den. Det må vi gjøre noe med, sier Meny-sjef Vegard Kjuus.

Det melder de i en pressemelding. For første gang siden prisen ble etablert i 2015, går en fiskeprodusent helt til topps i kåringen. 

Vil løfte silda opp på middagsbordet

– Vi må hjelpe Juviksild, som har utviklet spiseklare sildefileter, med å løfte silda tilbake på norske middagsbord. Med så mange positive egenskaper og gode tilbakemeldinger i forbrukertester, tror jeg potensialet er stort. Dette handler om å modernisere og spre kunnskap, på samme måte som Dybvik har gjort med klippfisk, sier Kjuus. 

– Vi nordmenn spiser årlig kun 4000 tonn av «havets sølv». Det til tross for at sild er en billig, anvendelig og sunn proteinkilde med svært lavt klimaavtrykk. Hele 289 000 tonn norsk sild eksporteres, og i land som Tyskland, Belgia og Nederland blir fisken sett på som en luksusvare.

Tredje generasjons sildeprodusenter

Litt om Juviksild: To søsken tok i 2018 over roret etter sin bestefar i Juviksild - med ambisjon om å tilpasse sild til det moderne kjøkken. De har utviklet en spiseklar sildefilet, dvs. at den ikke må ligge i vann/melk i 4-8 timer. Nå lager de - i tillegg til påleggssild - to varianter av spiseklar kvalitetssild; kryddersild og spekesild, og disse har vunnet flere priser for sin kvalitet, opplyses det.