SØPPEL: Strandryddeuka har blitt en tradisjon, og i dag starter årets ryddeuke. Arkivbilde.

I dag starter tusenvis av frivillige på årets strandryddeuke

For mange har det blitt en tradisjon å delta på Strandryddeuka, og denne høsten inviterer Hold Norge Rent nok en gang til en ny runde med nasjonal ryddeuke som starter i dag fredag 8. september.

Publisert Sist oppdatert

I dag går startskuddet for Strandryddeuka 8.–17. september 2023. Uka er en samling av mange arrangementer over hele landet, og Hold Norge Rent oppfordrer i en pressemelding alle til å enten bli med på en ryddeaksjon eller arrangere en selv. 

Feirer frivilligheten

Dette kan være en liten ryddeaksjon med familie eller venner, eller et større arrangement med jobben, idrettslaget eller andre frivillige.

– Under Strandryddeuka skal vi feire frivilligheten, spre kunnskap om forsøpling og, ikke minst, rydde tonnevis av søppel fra naturen vår. Det blir ryddeaksjoner i hele landet, og vi håper at flest mulig blir med på dugnaden, sier Heidi Gromstad prosjektleder for opprydding i Hold Norge Rent.

Søppel er data

I tillegg til å skape engasjement og fjerne store mengder søppel fra naturen er frivillige ryddeaksjoner bevisstgjørende og danner grunnlaget for innsamling av data om forsøpling, skriver organisasjonen.

– Dataen som frivillige bidrar med offentliggjøres årlig i Rydderapporten og gir oss et bilde av forsøplingssituasjonen i Norge, forteller Gromstad.

I fjor ryddet frivillige nesten ett tonn søppel, og det var frivillige i Vestland fylke som ryddet mest. Troms og Finnmark kom på andreplass, og Rogaland tok tredjeplassen.

Aktivitet for hele familien

– Fjorårets data fra frivillige viste at søppel som stammer fra personlig forbruk er mest vanlig å finne på ryddeaksjoner i Norge, men det ryddes søppel i større mengder fra næringslivet, avslutter Gromstad.

Under Strandryddeuka bidrar barnefamilier, vennegjenger, studenter, bondelag, fiskerinæringen, friluftsråd, lag og foreninger, kommuner, avfallsselskap og mange, mange flere til en ren og vakker natur.

Nesten 9 000 deltok

Og tallene er imponerende. I 2022 deltok 8 984 registrerte frivillige via verktøyet Rydde.  De gjennomførte hele 487 aksjoner og ryddet nær 37 tonn med søppel.

– Vi vet at titusenvis deltar hvert år, men det er kun de ivrigste som registrerer aksjoner og antall frivillige i Rydde.

En undersøkelse gjennomført av Ipsos for Hold Norge Rent viser at over 800 000 nordmenn ryddet søppel én eller flere ganger i 2022.