SPANIA: Det nye forskningsskipet til MFRI ble sjøsatt i januar.

Nytt forskningsfartøy klart til høsten

ISLAND: Islandsk havforskning får nytt forskningsfartøy. Fartøyet ventes klart fra verftet i oktober.

Det nye forskningsfartøyet til det islandske Marine and Freshwater Research Institute (MFRI), som tilsvarer det norske Havforskningsinstituttet, ble sjøsatt i midten av januar.

Bygges i Spania

Fartøyet har fått navnet HF300 «Thorunn Thordardottir og bygges ved det spanske verftet Astilleros Armon i Vigo. Navnet er til ære for den første islandske kvinnen som dedikerte sitt liv til marin forskning, og som jobbet hos MFRI hele sitt profesjonelle liv.

MFRI forventer at fartøyet overleveres i oktober inneværende år, og vil erstatte deres nåværende fartøy HF30 «Bjarni Sæmundsson», som har tjenestegjort for islandsk marinforskning i 54 år.

Ledende miljøteknologi

Det nye fartøyet er designet av Skipasyn, er 70 meter langt og 13 meter bredt. Det er designet med fokus på ledende og miljøvennlig teknologi.

Alle forhold er designet for å redusere forbruk av fossilt drivstoff og minske energiforbruket om bord. Blant annet installeres det helelektrisk vinsjer om bord, levert av Naust Marine.

Vinsjene opererer uten utslipp som fører til luftforurensning, hydraulisk spill og mindre støy og vibrasjoner og høyere effekt.