
– Vi ser etter mønstre, ikke tilfeldigheter
Fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen mener fiskerikriminalitet er stor trussel mot både lovlydige fiskere og riktig forvaltning av fiske.
– De som følger reglene, skal merke at vi er til stede. De som bryter dem, skal merke det enda mer.
Fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen.
Gjennom vinteren har fiskeridirektoratet økt kontrollvirksomheten, spesielt nord i landet. I tillegg utvidet de arbeidstiden til kontrollørene for å kunne operere utenfor ordinær arbeidstid, også om natten der det landes fisk.
Fiskerinæringen høster store verdier fra en begrenset ressurs. Når enkelte aktører velger å bryte reglene, kan konsekvensene bli store – for bærekraften i havet, rettferdigheten i markedet og tilliten til systemet.
Fiskerikriminalitet kan ta form av organisert økonomisk kriminalitet, der lovbruddene skjer planmessig, over tid og ofte i det skjulte. Når fangst ikke blir registrert, eller opplysninger manipuleres, svekkes grunnlaget for rettferdig konkurranse og bærekraftig ressursforvaltning.
– De aller fleste i næringen ønsker å gjøre ting rett. Samtidig må vi forholde oss til en gruppe som bryter regelverket på en systematisk og profesjonell måte, sier fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen i en sak på fiskeridirektoratet sine nettsider.
Slike brudd får konsekvenser langt utover enkeltsituasjoner. Det rammer både forvaltningen, næringen og fellesskapet.
– Når fangst ikke registreres riktig, svekkes kvotekontrollen, lovlydige aktører presses ut og tilliten til systemet undergraves, sier Bakke-Jensen.
Fiskeridirektoratet retter kontrollinnsatsen dit risikoen er størst. Gjennom analyser og risikovurderinger identifiseres mønstre og aktører med høyere sannsynlighet for alvorlige brudd.
– Vi vet at denne arbeidsformen virker. Det gjør oss mer treffsikre – og det styrker rettssikkerheten. Når flere fagmiljøer jobber sammen mot samme mål, får vi også et mer helhetlig bilde av det som skjer. Koordineringen mellom etatene gjør oss bedre i stand til å gripe inn mot de mest alvorlige sakene.
– Vi ser ikke etter tilfeldigheter. Vi søker mønstre, konstaterer Bakke-Jensen.
Mer enn kontroll
Arbeidet mot fiskerikriminalitet handler ikke bare om kontroll og reaksjon. Det handler også om å redusere risikoen før regelbrudd skjer – gjennom synlighet, veiledning og dialog med næringen.
– Når vi er i tett kontakt med aktørene, får vi ikke bare avdekket mer – vi forebygger også mer. Åpen kommunikasjon gir høyere bevissthet rundt regelverket og færre overtredelser, sier Bakke-Jensen.
Men dessverre er det ikke alltid kontroll møtes med samarbeid.
– Fiskeridirektoratets inspektører har dessverre i flere tilfeller blitt møtt med forulemping, trusler og forsøk på å hindre kontroll. Selv om det er unntak, viser erfaringene hvor viktig det er å beskytte kontrollfunksjonen. Vi har nulltoleranse for trusler og forulemping. Vår rolle er å beskytte fellesskapets verdier – og det gjør vi gjennom kontroll, veiledning og tydelig tilstedeværelse. Kriminelle aktører skal ikke få operere i fred, sier direktøren.
Fiskeridirektoratet har et nært samarbeid med politiet og yter faglig bistand i saker som krever spesialisert kunnskap om fiskerinæringen.
– Vår rolle er å avdekke og dokumentere lovbrudd, men også å sanksjonere der det er grunnlag for det. Vi har hjemmel til både overtredelsesgebyr og inndragning, og følger opp regelbrudd med reaksjoner tilpasset alvorlighetsgraden. Når det er behov for etterforskning, bistår vi politiet med vår fagkompetanse.
– De som følger reglene, skal merke at vi er til stede. De som bryter dem, skal merke det enda mer, avslutter fiskeridirektøren.