PETERHEAD: Fiskeauksjonen med rop og nikk er i ferd med å bli byttet ut med automatisk auksjonssystem.

Går mot heldigital fiskeauksjon

PETERHEAD/UK: Det tradisjonelle fiskesalget med rop og nikk går mot slutten. Nå skal auksjonen bli heldigitalt.

I flere generasjoner har fiskeselgere og agenter stått tidlig opp for å delta på den tradisjonelle fiskeauksjonen i Peterhead, Skottland. 

Går mot slutten

Fisken har blitt levert inn kvelden før, veid og sortert i kasser. Hele auksjonen starter på slaget syv om morgenen, og er over i løpet av en drøy time.

Nå går det derimot mot slutten for fiskesalget med rop og nikk ved auksjonshallen. Auksjonssystemet skal bli heldigitalt. Det har havnemyndighetene i Peterhead bestemt. Det skriver den britiske fiskeriavisen Fishing News.

Digitalisering og automatisering av fiskeauksjon, slik blant annet Norges Sildesalgslag gjennomfører, er blitt mer og mer vanlig ved britiske fiskerihavner. En av de som var først ute var Plymouth, som gjorde dette for 20 år siden. 

PETERHEAD havn grytidlig en morgen.

Velger digitale auksjoner

Peterhead har holdt på den gamle tradisjonen, med rop og nikk, inntil nå. En av grunnene for at havnemyndighetene i Peterhead nå ønsker å automatisere og digitalisere auksjonen , er fordi de merker at flere fartøy velger å gå til havner med denne type auksjonssystemer. 

Peterhead er for øvrig den største hvitfiskhavna i Europa. I 2018 åpnet den nye fiskehallen, som bidro til å styrke havnas posisjon som mottaker av hvitfisk.

Årlig går det mellom 170 000 og 200 000 tonn fisk og skalldyr innom havna, som er totalt for både hvitfisk og pelagisk fisk.