Det er fortsatt trygt og sunt å spise fisk, her representert ved stekt lyr.

Fortsatt trygt og sunt å spise fisk

Til tross for at noen forskere og leger peker på at det finnes miljøgifter i fet fisk, beroliger myndighetene alle forbrukerne: Det er fortsatt både trygt og sunt å spise fisk.

Publisert Sist oppdatert

I de siste ukene har både Nettavisen og VG publisert saker med advarsler fra medlemmer i interessegruppen «Miljøgifter og folkehelse». Det finnes miljøgifter i all mat, men denne gruppen, som består av leger for forskere, mener at fisk er verstingen når det kommer til miljøgifter.

Deres råd er at spesielt barn ikke bør spise mye fet fisk. Det er det motsatte av myndighetenes anbefaling om å spise 300-450 gram fisk i uken, hvorav 200 gram bør være fet fisk.

I 2022 gjorde Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) en nytte- og risikovurdering av å spise fisk og sjømat. De konkluderte med følgende:

«Helsefordelene ved å øke inntaket av fisk og spise to-tre måltider i uken, oppveier risikoen for negative helseeffekter av å få i seg miljøgifter fra fisk. Det gjelder for alle aldersgrupper.»

Årsaken til denne anbefalingen handler om at fisk inneholder viktige næringsstoffer. Den er en viktig kilde til blant annet omega-3-fettsyrer, jod, vitamin D og vitamin B12.

Sjømatkonsumet har hatt en nedadgående trend i mange år. Ifølge tall fra Sjømatrådet har vi ikke spist mindre sjømat siden 2003. Det er dermed færre og færre som følger myndighetenes anbefaling når det gjelder inntak av fisk og skalldyr.

Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund, sier til VG at de har full tillit til VKM-rapportens konklusjon:

– Helsedirektoratet anbefaler ikke å spise ubegrensede mengder fisk, men svært mange kan med fordel øke inntaket av fisk på bekostning av kjøttprodukter. De fleste i befolkningen spiser langt under anbefalt mengde fisk. Når man velger bort fisk og fiskeprodukter blir ofte alternativet blandede kjøttprodukter og ost. Disse er heller ikke frie for miljøgifter, og inneholder heller ikke de gunstige næringsstoffene.