Det er kun full heving av vrakdelene som kan sikre at vi får satt et endelig punktum for kvikksølvproblemet utenfor Fedje (bildet).

Mener "trinnvis tilnærming" i ubåtsaken er feil

Norges Miljøvernforbund (NMF) reagerer med skuffelse på regjeringens melding om å gå inn for en «trinnløs tilnærming». Dette løser ikke problemer, og vil etterlate et vedvarende giftproblem til kommende generasjoner med «alt vi ikke fikk opp».

Publisert

Norge Miljøvernforbund (NMF) mener hele vraket av U-864 må heves, nye hevingsløsninger må innhentes og nye risikovurderinger må gjøres NÅ. De mener også at dette haster. Bekymringen har NMF delt med befolkningen på Fedje og hele Norges befolkning, siden kvikksølvubåten U-864 først ble funnet utenfor Fedje i 2003.

Ekspertutvalget som skulle gjøre sin egen uavhengige utredning har unngått å kontakte korrekt fagmyndighet og har brukt feil kilde på risikovurderinger. Uten utførlig eller riktig kunnskapsgrunnlag blir også resultatet feil.

Det som bekymrer mest er at en nå har havnet tilbake til nøyaktig den samme løsningen som vi alle har jobbet for å unngå, nemlig den som hele tiden har blitt forfektet av Kystverket. Hente opp litt og dekke til resten under tonnevis med pukk og sand fordi det var «det vi klarte å få opp».

NMF kan ikke akseptere et vedtak basert på grove saksbehandlingsfeil og utredninger. De slår fast at det kun er full heving av vrakdelene som kan sikre et endelig punktum for kvikksølvproblemet utenfor Fedje. Alt annet vil etterlate et betydelig giftproblem til kommende generasjoner og vil også bli en spolert mulighet for Norges omdømme som miljønasjon.

-Det er nå vi har muligheten til å gjøre dette riktig. Senere, eller med feil metode/rekkefølge, vil bli for sent, skriver NMF.