AVTALE: Fra venstre: Thórdis Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir (Island), Dominique Hasler (Liechtenstein), Cecilie Myrseth (Norge), Guy Parmelin (Sveits) og Alberto van Klaveren (Chile)

Norge har signert frihandelsavtale med Chile

Norge og de tre andre EFTA-landene har underskrevet en frihandelsavtale med Chile.

Publisert Sist oppdatert

Norge eksporterte varer til Chile for om lag 179 millioner kroner i 2022. Dette var i hovedsak farmasøytiske produkter, skip og kjemikalier, mens Norge importerte varer fra Chile for 257 millioner kroner i 2022.  

Stort marked og viktig partner

Avtalen gir Norge nulltoll på alle industrivarer og norske fiske-vaksiner.

- Chile er et stort marked i vekst og en viktig handelspartner for Norge, spesielt innenfor sektorer som fiskeri, oppdrett, maritim transport og fornybar energi. Den nye avtalen vil styrke norske bedrifters konkurransekraft på det chilenske markedet, og åpner nye muligheter for norsk næringsliv, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) i en pressemelding.

Hovedmålsettingen er å stimulere til økt samhandel og samarbeid mellom Chile og EFTA-statene.

- Chile er et av de viktigste markedene for norske vaksiner til havbruksnæringen. Den nye avtalen avtalen gir tollfrihet for norske fiskevaksiner som vil komme flere aktører til gode, fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap).

Styrker Norges posisjon

Næringsminister Myrseth signerte avtalen på vegne av Norge i Genève, der hun deltar på det årlige ministermøtet mellom EFTA-landene denne uken.

- Den nye avtalen styrker Norges posisjon internasjonalt. Den er en av flere handelsavtaler som er med på å nå regjeringens eksportmål som er å øke fastlandseksporten med 50 prosent innen 2030, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).