KNEPET TIL SLUTT: Flere danske kveitefiskere er tatt av Kystvakten for ulovlig kveitefiske i norske farvann. Fisket skal ha foregått over mange år. Nå er de bøtelagt, og har fått inndratt fangst for store verdier. Bilde for illustrasjon.

Danske trålere tatt etter å ha fisket flere hundre tonn kveite i norsk sone

De to danske fiskefartøyene «Carpe Diem» og «Tove Kajgaard» har fått bøter og inndragning av fangst i hundretusenkronersklassen for ulovlig kveitefiske.

Publisert Sist oppdatert

De danske trålerne skal ha dratt inn enorme verdier i Norge gjennom flere år.

Det melder NRK.

Bøter og inndragning for hundretusener

Begge trålerne får i tillegg inndratt verdier de har tjent på det ulovlige fisket.

– Dette er miljøkrim og det ser vi alvorlig på. Kriminalitet skal ikke lønne seg, sier politiadvokat Fanny Paus til statskanalen.

Til sammen har de to trålerne fått inndratt 189 000 kroner etter å ha fisket over 1500 tonn kveite.

Ulovlig fangst

Det var i løpet av vinteren i 2021–2022 at Kystvakten fikk flere tips om mulig ulovlig fiske i norsk økonomisk sone.

Meldingene gikk ut på at danske trålere drev med kveitefangst i januar. Dette til tross for at kveita med tilhold sør for 62° nord, på norsk side, er fredet fra 20. desember til 31. mars.

Etter at Kystvakten ble tipset om mulig ulovlig fiske, bordet norske myndigheter til sammen fem danske trålere til havs i Skagerak. Det ga håndfaste resultater.

Kystvakten registrerte totalt 25 tonn med det de mener var ulovlig fisket kveite om bord i de danske fartøyene. 4,7 tonn av dette var beviselig fanget på norsk side i løpet av fredningsperioden vinteren 2021–2022.

Vedtar bøter og inndragning

Eierne av selskapene bak de danske trålerne er Lars Kajgaard, eier av fiskeribedriften «Tove Kajgaard» og Erik Vinther Poulsen som er direktør for selskapet som eier tråleren «Carpe Diem».

I en epost til NRK skriver de:

– I 12 år har vi og flere danske fiskebåter fisket etter kveite i Norge, som vi ikke visste var fredet fra 20. desember til 31. mars. Da de kun er fredet i norske farvann, og ikke i dansk og EU farvann.

Begge selskapene har vedtatt bøtene de har blitt ilagt.

– Vi aksepterer boten og at vi har gjort noe ulovlig gjeldende norsk lovgivning. Vi vil gjerne fremheve at vi har fisket i god tro, uttaler de til NRK.