Illustrasjonsbilde fra Cryogenetics.

Bluefront Equity investerer i bevaring av genetikk og reproduksjonseffektivitet

Bluefront Equity (Bluefront) gjør sin største investering noensinne når den rendyrkede sjømatinvestoren blir majoritetseier i den verdensledende leverandøren av tjenester og utstyr til fiskereproduksjon, Cryogenetics AS.

Publisert

Cryogenetics er verdens ledende leverandør av teknologi og tjenester for bevaring av akvatiske gener for akvakulturnæringen og sikring av biologisk mangfold. Bluefront har som strategi å investere i virksomheter som bidrar til forbedret fiskevelferd og havhelse.

 

– En av nøklene til enda mer bærekraftig drift for oppdrettsnæringen er tilgang til fisk med genetikk som er mest mulig robust i sjø. Kryokonservering er et sentralt støtteverktøy for å kunne avle fisk med de riktige egenskapene. Da trenger man en sofistikert avlsprosess som muliggjør enda bedre fiskevelferd og -helse. Det er nettopp det Cryogenetics hjelper oppdrettsnæringen å oppnå, sier Kjetil Haga, partner og administrerende direktør i Bluefront Equity.

 

Verdensledende innen reproduksjon av fisk

Cryogenetics driver med frysing av fiskemelke for norske og internasjonale rognprodusenter, oppdrettsselskaper og forvaltningsorganer, som for eksempel Department of Fishery and Oceans i USA. Selskapet bidrar til biologisk artsmangfold gjennom å fryse ned genetisk materiale fra sårbare arter slik som villaks fra lakseelver i Norge på vegne av Miljødirektoratet, eller ved å lagre back-up av verdifull stamfisk til matproduksjon. 

 

Selskapets ble etablert i 2002 gjennom et forskningssamarbeid mellom de ledende aktørene innen genetikk og husdyravl, inkludert dagens største eier Geno, med sin erfaring fra utvikling og salg av frossen storfesæd. Siden har Cryogenetics utviklet teknologi og metoder som støtter avansert fiskeavl gjennom kryokonservering av laksemelke og andre fiskearter. Kort fortalt er dette metoder for å fryse ned og oppbevare spermier slik at disse kan benyttes når hunnfisken er moden.

 

– Frysing av laksemelke gir mulighet for å krysse årsklasser, optimalisere genetikk og sikre optimal melkekvalitet året rundt. I tillegg gir kryokonservering mulighet for utvikling av avansert produktdesign for lakseegg-produsenter og til sikring av verdifull genetikk i tilfelle tap as avlsfisken. Vi har vokst betydelig de seneste årene og ser frem til neste vekstkapittel med støtte fra Bluefront, sier Eli Sætersmoen, administrerende direktør i Cryogenetics.

 

Vekstambisjoner

I dag opererer Cryogenetics globalt. Selskapet har etablert preserveringslaboratorier for i oppdrettslandene Norge, Canada, USA og Chile. Cryogenetics sitt hovedkontor ligger på Hamar, og selskapet har 18 ansatte.

 

Lakseoppdrett er i dag Cryogenetics største marked, men selv i en bransje som er under sterkt press for å forbedre sine biologiske resultater er det kun 20 prosent av oppdrettsfisk som kommer fra nedfryst melke. Innen storfenæringen er tilsvarende tall over 90 prosent.

 

– Vi mener at avansert avl er en av nøklene til bedret fiskevelferd, økt vekst og lønnsomhet for oppdrettsnæringen. Kryokonservering er et essensielt støtteverktøy innen nettopp avansert avl og vi ser derfor for oss betydelige vekstmuligheter fremover, ikke bare for laksenæringen, men også innen ørretoppdrett, legger Eli Sætersmoen til.

Vekststrategien til Cryogenetics og Bluefront innebærer økt satsing i Norge og internasjonalt, både innenfor lakseoppdrett og andre fiskearter som kveite, ørret, steinbit og torsk.

 

Bluefront vil eie cirka 80 prosent

Etter at alle transaksjoner i forbindelse med oppkjøpet er gjennomført, vil Bluefront ha en eierandel på rundt 80 prosent i Cryogenetics. Investinor og Eli Sætersmoen vil eie resten av aksjene. Cryogenetics forventer å levere driftsinntekter på rundt 55 millioner kroner i 2024, noe som tilsvarer en vekst på mer enn 20 prosent fra i fjor.

Det er Bluefronts impact-fond, Bluefront Capital II, som gjør investeringen i Cryogenetics. Fondet er et sertifisert bærekraftfond i tråd med EUs omfattende taksonomiregelverk, et såkalt Artikkel 8-fond.

 

Partene har ikke oppgitt de finansielle detaljene i transaksjonen, men Bluefront-partner og investeringsdirektør Simen Landmark innrømmer at det er deres største investering noensinne. 

 

– Cryogenetics er et meget veldrevet og lønnsomt selskap med store vekstmuligheter, både i Norge og internasjonalt, sier Simen Landmark. 

 

Transaksjonen synliggjør også betydelig verdistigning for medaksjonær Investinor, som investerte i Cryogenetics for første gang i 2012. Investinor vil reinvestere mesteparten av sin andel og bli medaksjonær sammen med Bluefront.

 

– Investinor skal investere i norske selskaper med internasjonalt potensial. Cryogenetics har vist imponerende innovasjonsevne og bidratt til å revolusjonere avlsprosesser i den globale akvakulturindustrien. Bluefronts ambisiøse planer for selskapet er spennende, og vi ser frem til å fortsette partnerskapet i denne neste vekstfasen, sier investeringsdirektør Ronny Vikdal i Investinor.

 

Tidligere Eksportkreditt Norge-sjef Otto Søberg blir ny styreleder i Cryogenetics. I tillegg går tidligere Mowi-sjef og nåværende industrirådgiver i Bluefront, Alf-Helge Aarskog, inn i styret. Det samme gjør Bluefront-partner Kjetil Haga.

 

Bluefront investerer primært i små og mellomstore leverandørbedrifter som bidrar til bedre fiskevelferd og havhelse.