FERDIG: Paul Watson meldte nylig at han gir seg i Sea Sheperd sin hovedorganisasjon, som han selv grunnla i 1977. Årsaken er at han mener det nye styret er alt for lite tøffe i sine aksjonsmåter.

Småkvalfangarlaget: – Gir blanke i hele Paul Watson og Sea Shepherd

– Watson brøt jo ut av Greenpeace i sin tid, fordi de ikke var militante nok. Så de har vel blitt for myke for ham, de som leder Sea Shepherd nå.

Publisert Sist oppdatert

Som meldt i Kystmagasinet tidligere denne uka, er Paul Watson ferdig i Sea Shepherd, miljøorganisasjonen han selv grunnla i 1977.

– Det nåværende styret prøver å snu fartøyene våre bort fra å konfrontere ulovlige krypskyttere som driver truede arter, og forsøker i stedet å gjøre flåten vår om til ikke-kontroversielle forskningsfartøy, uttalte han til Kystmagasinet.

Senket kvalskuter

Watson ble herostratisk beryktet i Norge etter flere aksjoner mot norske hvalbåter på 90-tallet, der blant annet «Nybræna» ble senket ved kai, og kollisjonen med KV «Andenes» i 1994.

– De er et gjeng med spesielle folk, hele gjengen i Sea Shepherd.

Det sier formann i Norges Småkvalfangerlag, Bjørn Rikard Andersen, til Kystmagasinet. Han er også skipper og eier av kvalfangstskuta «Reinebuen».

– Gir blanke i Watson

For egen del er han for lengst lei av Watson og den grenen av miljøorganisasjoner han representerer.

– Jeg tror de fleste av oss i kvalnæringa gir oss blanke i om han er i Sea Shepherd eller ikke. Vi er ganske trøtte av hele den gjengen. Det finnes miljøproblematikk som er mye viktigere enn de tingene de har holdt på med. Det hadde det vært bedre at miljøbevegelsen hadde tatt tak i. Ikke bare konsentrere seg om å vekke følelser og tjene penge

SKEPTISK: Formann Bjørn Rikard Andersen i Norges Småkvalfangarlag har ikke mye til overs for metodene til Sea Shepherd og deres tidligere leder, Paul Watson.

– Sluttet jo i Greenpeace også

Han viser til at Paul Watson i sin tid var med og startet en annen miljøbevegelse, Greenpeace.

– Dette viser bare at det er mange rare krefter i bevegelse i det systemet. Watson gikk jo fra Greenpeace i sin tid fordi de ikke var militante nok. Så de har vel blitt for myke for ham, de som er i Sea Shepherd nå.

Andersen håper på vegne av næringen at Watson blir pensjonist for godt.

– Han har jo begynt å bli gammel, så kanskje han ikke kan dra så mye rundt og gjøre aksjoner mer. Det er å håpe.

– Bare ute etter å tjene penger

Andersen kommer også med et spark til media, som han mener gir disse organisasjonene alt for mye omtale.

– Media omtaler Sea Shepherd og Greenpeace som organisasjoner, men de er jo i realiteten bedrifter, som lever av å demonstrere. Da er de også avhengige av å tjene penger. Den letteste måten å gjøre det på, er jo å spille på folks følelser.

Han tror at folk i kvalnæringa ikke er så opptatte av Watsons gjøren og laden, verken før eller nå.

– Jeg har i hvert fall ingen større følelser overfor verken Watson eller Sea Shepherd. Men når han var i det systemet, visste man i det minste hvor han var hen. Nå er det ikke godt å si hva han finner på for å få penger i kassen. Jeg er ikke så veldig redd ham, men når han var i Sea Shepherd, visste vi i hvert fall hva han holdt på med.

MYE KVAL: Den norske kvalfangsten har lange tradisjoner, og de to siste åren har man notert seg for rekordfangster.

Bekrefter oppsigelse

Paul Watson har en epost til Kystmagasinet bekreftet at han slutter i Sea Shepherd.

– Jeg har sagt opp, og skrevet mitt avskjedsbrev, skriver han kort.

¤ Den norske vågekvalkvoten er i 2022 på 978 dyr, og det meldes om rekordfangster av kval i år, som i fjor.