'Varøy' er en stor sjark med lengde på hele 12,23 meter.
"Varøy" er en stor sjark med lengde på hele 12,23 meter.

Betalte 15 millioner 16 år gammel sjark

Rederiet Sjøliv AS kjøpte før jul en sjark med prislapp på femten millioner. Kjøpet ble gjennomført kort tid før Mundal Båtbyggeri AS kunne fortelle at de hadde inngått avtale med rederiet om bygging av en spennende 15-metring med katamaranskrog.

Publisert Sist oppdatert

Nybygget som Mundal båt har startet byggingen av nå i januar, skal leveres rundt årsskiftet. Prisen på dette fartøyet er rundt 50 millioner kroner. Når «Varøy» er kjøpt med kvoter, er nok hensikten primært å få på plass et godt kvotegrunnlag for nybygget.

Nesten ti meter bred

Det store og godt utstyrte styrhuset på 'Varøy' viser at dette er en stor flott sjark.
Det store og godt utstyrte styrhuset på "Varøy" viser at dette er en stor flott sjark.

Nybygget har en lengde på 14,99 meter og bredde på hele 9,40 meter. Fartøyet skal utrustes for snurrevadfiske, men får stor fleksibilitet på grunn av stort dekksareal i forhold til lengden.

Fartøyet som blir en hybriddrevet katamaran, skal utrustes med hybrid fremdriftsløsning og batteripakke på hele 380 kWh.

Stor sjark

Selfasjarken «Varøy» ble bygget i 2006. Det er en stor sjark med en lengde på 12,23 meter og bredde på 3,94 meter. Fremdrift sørger en Scania DI 12 66M med ytelse på 600 hestekrefter for. «Varøy» er rigget for garnfiske og har lasterom ned volum på 12,35 kubikkmeter. Fartøyets rettigheter for torsk, sei og hyse (lengde 12-13 meter) fulgte med i kjøpet.

Trenger kvoter til nybygget

Sjøliv AS betalte ifølge søknad om erverv femten millioner kroner for sjarken. Kvotene som følger «Varøy» er viktige med tanke på nybygget som Sjøliv AS får overlevert om ett års tid. Det spesifiseres ikke i søknad hva som ble betalt for kvoten. Men rettighetene som påhviler «Varøy» gir i år en kvote på 218 tonn hyse, 112 tonn sei og 44 tonn torsk.

Solgte nesten nytt fartøy

Rederiet solgt nesten nye 'Seingen' i juli.
Rederiet solgt nesten nye "Seingen" i juli.

Svein Håkon og Signar Fjordbakk i Sjøliv AS fikk i 2020 overlevert fartøyet «Seingen». Fartøyet har en største lengde på 20,95 meter og bredde på 7,32 meter. I juli i fjor ble dette solgt til en reder i Svolvær ved at han kjøpte selskapet som eide sjarken.

Det er megleren OSO-Maritim AS på Andenes som har meglet salget «Varøy».