INVASJON: Finnmark er den delen av landet som har kjent sterkest på invasjonen av pukkellaks. Nå er lokale krefter mednominert til en prestisjetung FN-pris.

Kunstig intelligens skal stoppe pukkellaksen - nå er de nominert til internasjonal pris

Norsk teknologi hylles for sin banebrytende løsning mot pukkellaksen. Blant 450 nominasjoner, står et norsk selskap igjen som en av ti finalister i en prestisjetung FN-kåring.

Publisert Sist oppdatert

Det melder selskapet selv i en pressemelding. 

– Betydelig anerkjennelse

– I kampen mot pukkellaksen i Norge, har Huawei Norge sin KI-baserte løsning i Berlevåg kommet helt til finalen i den prestisjetunge SDG GameChangers Award, som utdeles av FN-organet ITU.

Å komme så langt i nominasjonsløpet er en betydelig internasjonal anerkjennelse av at avansert teknologi kan håndtere miljøutfordringer, skriver selskapet.

– Nominasjonen viser hvordan innovasjon kan bidra til å løse komplekse miljøproblemer. Vi er stolte av å ha skapt en teknologi som beskytter den norske faunaen, sier Kenneth Fredriksen, Senior Vice President i Huawei Europa.

Kunstig intelligens er nøkkelsen

Løsningen, som er resultatet av et samarbeid mellom Huawei, Berlevåg Jeger- og Fiskerforening (BJFF), Troll Systems og Simula Consulting, bruker kunstig intelligens til å skille den norske atlanterhavslaksen fra den uønskede pukkellaksen. Fellen har hatt 100 % treffsikkerhet. Systemet, som drives av solenergi, sikrer at pukkellaksen ledes til et eget bur mens villaksen og andre arter får gå uhindret opp i elven.