POPULÆR: Oppdrettstorsken tar markedsandeler.

Eksportvekst for fersk torsk - oppdrettstorsken står for 14 prosent

Hittil i år har det blitt eksportert 5 753 tonn oppdrettstorsk. Det tilsvarer 14 prosent av det totale eksportvolumet for fersk torsk fra Norge.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Sjømatrådet i sin månedsrapport for august. 

Torsk fra oppdrett står for 14 prosent av eksportvolumet

For oppdrettstorsk var det ingen eksport i august i fjor, mens det i år ble eksportert 408 tonn fersk hel oppdrettstorsk til en verdi av 26,7 millioner kroner.

– Dermed ligger det an til at det vil bli eksportert oppdrettstorsk i alle årets måneder i 2023, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Hittil i år har det blitt eksportert 5 753 tonn oppdrettstorsk. Det tilsvarer 14 prosent av det totale eksportvolumet for fersk torsk fra Norge.

Nedgang for fryst torsk

  • Norge eksporterte 3 618 tonn fryst torsk til en verdi av 209 millioner kroner i august
  • Verdien falt med 99 millioner kroner, eller 32 prosent, sammenlignet med august i fjor
  • Volumet falt med 37 prosent
  • Storbritannia, Latvia og Vietnam var de største markedene for fryst torsk i august

Nedgangen i eksportvolum til Kina fortsetter, og eksportvolumet for fryst hel torsk falt hele 77 prosent i august, til kun 394 tonn.

Også til Storbritannia faller eksporten av fryst hel torsk mye, med en nedgang på hele 59 prosent, til 488 tonn. Eksportvolumet av fryst filet av torsk til Storbritannia er imidlertid nær doblet. Her er det en vekst på 97 prosent, til 365 tonn.

Europas eksportandel øker

– Trenden med at en stadig større andel av eksporten går til europeiske destinasjonsland fortsetter. Hittil i år står Europa for 72 prosent av eksportverdien til fryst torsk, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Dette er den høyeste andelen til Europa siden 2015.

– Sterkere etterspørsel i Storbritannia og en nedgang til bearbeidingsmarkedet Kina er hovedårsakene bak dreiningen, forklarer Brækkan.