«Akademik Sergey Vavilov» i Lemaire Kanalen i 2006
«Akademik Sergey Vavilov» i Lemaire Kanalen i 2006

Stanser ikke russisk forskningstokt

Norske myndigheter vil ikke nekte det russiske forskningsskipet «Akademik Sergey Vavilov» å gjennomføre en forskningstokt på norsk sokkel.

Publisert Sist oppdatert

Stortingsrepresentant Ine Marie Eriksen Søreide (H) har stilt utenriksminister Anniken Huitfeldt (AP) spørsmål om hva som er forskningstoktets formål og hvilke konkrete vurderinger er gjort av fartøyets og toktets potensielle sikkerhetsrisiko mot norske interesser?

Forsker ved FHS/Sjøkrigsskolen, Ina Holst-Pedersen Kvam, har tidligere uttalt til Dagbladet at «Akademik Sergey Vavilov» bærer blant annet autonome undervannsfarkoster som kan plassere lytte- og sabotasjeutstyr på fiberoptiske kommunikasjonskabler eller robotiserte sonarsystemer på havbunnen for å overvåke ubåttrafikk, slik søsterskipene har gjort i russiske havområder enda lenger øst.

I sitt svar til stortingsrepresentanten skriver Huitfeldt at norske myndigheter behandler søknader om havforskningstokt innenfor de rammer havretten setter. I FNs havrettskonvensjon er det fastsatt at alle stater skal ha rett til å drive vitenskapelig havforskning med forbehold for de rettigheter og plikter andre stater har.

Bli abonnent hos Kystmagasinet.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kystmagasinet.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.
Min side

Kjøp abonnement i vår nettbutikk her

Nettbutikk